Op zoek naar een origineel dagje uit in Andijk? Wat dacht u van een cursus zeezeilen op het IJsselmeer? Leuk voor een onvergetelijk dagje uit als gezin, maar ook voor vrijgezellenfeesten, bedrijven, personeelsfeesten en teambuilding! Aansluitend kunt u op de boot of in het gezellige centrum van Andijk een heerlijk hapje eten.

Zeezeilen: theorie

De cursus zeezeilen bestaat uit een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk. In de theoriecursus komen de volgende onderwerpen aan bod: benamingen, zeilstand, trim, schootvoering, reven, ware en schijnbare wind, koers veranderen, overstag, gijpen, bijliggen, het wieleffect van de schroef.

Zeezeilen: praktijk

In het praktijkgedeelte van de cursus zeezeilen maakt u kennis met de volgende aspecten van het zeezeilen: knopen en beleggen, vaarklaar maken, het aanslaan van de zeilen, zeilvoering aanpassen aan de weersomstandigheden, vallen en schoten bevestigen, bediening motor en instrumenten, alles zeevast sjorren, hijsen en strijken van de zeilen, reven, varen op kompaskoers, varen aan de wind, halve wind, ruime wind en voor de wind, overstag, gijpen, bijliggen, man over boord.

Zeezeilen: voor beginners en gevorderden

De praktijklessen zijn zowel voor beginners als ook voor gevorderden. Het gaat erom vertrouwd te raken met open water en om te leren verantwoord met het schip te varen. Hierbij komen alle facetten van goed zeemanschap aan de orde. Aan boord wordt wacht gelopen. Iedere cursist zal zowel sturen, als ook zeilhandelingen uitvoeren, trossen en fenders bedienen tijdens aanmeren en afmeren, met de navigatie bezig zijn. Uiteraard hoort daar ook korvij bij. De bemanning gaat dus echt een hecht team vormen en vaart in principe het schip. Uiteraard onder het wakende oog van de schipper. Hij zal de instructies geven, alles uitleggen en de wachten samenstellen afhankelijk van kennis, vaardigheid en ervaring van de deelnemers. Het gaat om ervaring en kennis op te doen en te genieten van het varen op ruim water. Wij varen met een zeiljacht van 15 meter.

Praktische informatie over de cursus zeezeilen

De cursus zeezeilen neemt een hele dag in beslag: ‘s ochtends verdiepen we ons in de theorie en ‘s middags krijgt u de mogelijkheid om de theorie in de praktijk te brengen. Als de weerssituatie en de omstandigheden dit toelaten, kan (in overleg met de deelnemers) ook ‘s nachts gevaren worden. Dit is voor iedereen een mooie en onvergetelijke belevenis. Bovendien is het zeer leerzaam en neemt het onzekerheden weg bij diegenen die het alleen met hun boot nog niet echt aandurven. Dit alles vindt plaats in een relaxte, ontspannen sfeer, want uiteindelijk gaat het er natuurlijk vooral om dat u lekker geniet van het varen.
                     
Aan iedere cursus zeezeilen kunnen maximaal 14 mensen deelnemen. De prijs voor de cursus zeezeilen bedraagt 250 euro per persoon. Hierbij zijn eten en drinken niet inbegrepen. Voor het eten wordt er een potje gemaakt waarvan de kosten voor de verpleging uit betaald worden. Er wordt aan boord gekookt. De schipper wordt door de bemanning verzorgd. Uiteraard is ook een bezoek aan één van de vele restaurants in Andijk mogelijk. In april begint de cursus zeezeilen weer.