Duurzaamheid is een hot issue de afgelopen jaren. Zowel voor jezelf als voor je medemens en je kleinkinderen is het goed om eens wat vaker stil te staan bij een duurzame manier van leven. Ook als het om je vakantie gaat. Of je nu op een camping verblijft, rond gaat trekken in bus of een roadtrip maakt met de auto: probeer eens wat bewuster vakantie te vieren, het is helemaal niet moeilijk.

Reduce, re-use, recycle

Reduce, re-use en recycle; doe meer met minder, hergebruik en recycle. Een praktische handreiking om tijdens je duurzame vakantie in je achterhoofd te houden. Duurzaam toerisme wil niets meer of minder zeggen dan dat je tijdens de voorbereiding en de reis zelf rekening houdt met de natuur en cultuur, zonder dat dit ten koste gaat van de welvaart. Vandaar dat er tijdens de vakantie zo veel mogelijk op moet worden gelet. Boek bijvoorbeeld eens ‘n milieuvriendelijk arrangement of laat de auto eens een dag staan pak in plaats daarvan de fiets!

Duurzame vakantie is écht vakantie

Een duurzame vakantie is ook écht vakantie. Laat stroomvreters als uw tablet of laptop bijvoorbeeld eens thuis, zodat u volop kunt genieten van uw vakantie. Vergeet daarbij niet om kluizen aan te schaffen waarin u uw waardevolle apparatuur veilig kunt bewaren tijdens uw vakantie, zodat ongewenst bezoek er niet bij kan.

Duurzaam toerisme: natuurlijk, economisch en sociaal-cultureel

Het begrip duurzaam toerisme is onder te verdelen in drie dimensies: natuurlijk, economisch en sociaal-cultureel.

• Sociaal-cultureel – Respecteer de lokale bevolking, maar ook hun leefomgeving. Houd rekening met hun huizen en gebouwen, hun culturele erfgoed en hun tradities. Dit geldt ook voor de taal, cultuur, opleiding en kennis van het vakantieland.

• Natuur – Respecteer de natuur en de leefomgeving van dieren. Maak gebruik van de beschermde natuurgebieden en de aangegeven wandelroutes. Het behoud van de essentiële, ecologische processen, de biodiversiteit en de bescherming van natuurlijk erfgoed is belangrijk voor de leefomgeving van dieren. Dit geldt ook voor vervoer / transport en voor het voederen van dieren.

• Economie – Deze factor is vooral van toepassing op touroperators. Projecten op de lange termijn leveren voor belangengroepen, lokale bevolking en sociale diensten meer voordeel op dan projecten die meer gericht zijn op de korte termijn. Op deze manier kan de lokale bevolking werkgelegenheid scheppen en een inkomen veilig stellen. Op deze manier kunnen touroperators heel praktisch bijdragen aan armoedebestrijding. Vanzelfsprekend moet de toeristische sector wel rendabel blijven voor de zowel de toerist als de touroperators.